Günümüzde marka bilinirliğinin artması markanın kimliğinden, logosundan,marka isminden ve markanın dijital mecralarda nasıl yer aldığından ziyade müşterinin zihninde nasıl yer edindiğidir. Müşterinin zihninde yer edinme çabası marka sahibinin diğer markalar arasından üstünlüğü elde etme isteğiyle oluşur. Üstünlük yarışına giren marka, genel strateji planını oluşturur ve bu plan doğrultusunda rakiplerini çemberin dışına atar. Marka rekabet stratejileri, sadece bir konudan oluşmaz. Bütünlüğü oluşturan parçalardan medyadana gelir. Peki bu rekabet stratejileri nelerdir? diyorsanız şöyle sıralayabiliriz: maliyet liderliği, ürün farklılaştırma ve odaklanma stratejileri… Bu strateji yaklaşımları esasında, rakip markalar arasından sıyrılmak için izlenilmesi gereken etkili yol haritasıdır….
Maliyet Liderliği Stratejisi
Maliyet liderliği stratejisi, markanız adına yapacağınız çalışmaların maliyetini rakiplerinizden daha aza indirgeyerek markanıza yaratacağını değeri simgeler. Bu değer markanızın pazar yerinde hedef kitlenize uygun maliyet modeli belirleyerek kârlılık oranınızı arttırmanıza yardımcı olur. Böylece değer ve maliyet oranı arasında bir denge oluşturmuş olursunuz.
Farklılaştırma Stratejisi
Dijital ortamda yer almanın verdiği sürekli değişim algısını yakalamak kolay değildir. Çünkü müşterilerin beklentileri ve dış etkenlere bağlı olarak aradıkları farklı imajların istikrarlı bir şekilde değiştiği görülür.
Markalara burada düşen görev maliyet liderliği stratejisinin yanında farklılaştırma stratejisine yoğunlaşarak beklenti algısını diğer rakiplere karşı üstünlük elde etme amacında kullanarak dijitalin değişim hızında gelişen müşteri isteklerini karşılaması gerekir.
Odaklanma Stratejisi
Odaklanma stratejisi, markanın pazar yerindeki belirli hizmeti rakip markalardan daha iyi yapması için düşünülmesi gereken planı yansıtır. Bunun yanı sıra odaklanma stratejisi, belirli bir alandaki müşteri beklentisini daha iyiye nasıl getirebiliriz ? sorusunu markanıza sordurur. Belirlenen pazar yerinde oluşturduğunuz alternatif içerikli çalışmalar odaklanma stratejisi için avantaj oluşturur.
Strateji Rekabetinde ‘Revizyon’
Markalar müşteri taleplerini karşılama amacında işlevlerini devam ettirebilmek için strateji adımlarını uygular ve sürekliliği sağlamak için rekabeti elde tutmak önemlidir. Bunun yüzden stratejilerde ‘revizyon’ üstünlük yakalamanın temelini oluşturur. Bu revizyonlardan ilki geleceği görmeye çalışmaktır. Markanızın üstünlük sağlamaya çalışması için yaptığınız çalışmalar her zaman kalıcı olmaz. Bu öngörü çerçevesinde değişimleri öncesinde yakalayabilmek ve bu değişimlere uyum sağlayabilecek alt yapı oluşturmak markanızı geleceğe taşımakla eş değerdir. Bir sonraki revizyon, ‘farklı bir bakış açısı kazanma’ geleneksel bakış açısının yitirildiği yeni dinamiklere uygun ve teknoloji odaklı yaklaşımların temel alınarak hedeflemelerin yapıldığı pazar yerinde markaların farklı bir bakış açısı kazanması ileri ki işleyişleri değiştirmede etkendir. Değer tabanlı faaliyet gerçekleştirmek, müşterilerin neyi aradığını bilerek o arayışta hizmete verilen değer rakiplerden bir adım önde olmayı sağlar. Her markanın kendi hizmetine verdiği değer karşısında müşteri kendisi en uygun değeri seçecek konuma gelir. Son olarak küresel vizyondan bahsedebiliriz. Markaların küresel düzeydeki değişimleri yakalamaları ve bu değişimlere uygun kendilerine vizyon yaratmaları rakip markalar arasında üstünlük elde etme ihtiyacına yardımcı araç konumundadır. Verimli bir performansı amaçlayan markalar için yaratıcı strateji adımları yarar sağlayacak işlevleri oluşturur.